onsdag, september 14, 2005

Økonomiske og Sociale Retigheder

Jeg har idag en artikel i Ræson om FNs menneskerettighedspolitik særligt med henblik på Økonomiske og Sociale Rettigheder. Artiklen udgør (i forkortet form) også dagens kronik i Information (dagens Information er værd at købe alene for redkationens billedvalg og den tekst de har vedhæftet, der ikke lader nogen være i tvivl om hvad man mener om indholdet af min kronik, men al ære og respekt til Information for at bringe en kronik som i den grad går i mod den redaktionelle linje).

Jeg har kæmpet med at få skrevet artiklen siden jeg for 2 år siden som studerende i Venedig på "the European Master of Human Rights and Democratization" på første parket oplevede hvor mangelfuld og ideologisk ensrettet forskning og formidling indenfor menneskerettighedsområdet er.

6 kommentarer:

Thomas S sagde ...

Nu har jeg ikke lige noget Information, men jeg er blevet nysgerrig - hvad er det for et billede, de har sat på?

Jacob Mchangama sagde ...

Hej Thomas,

Straks nedenunder et citat fra min artikel der lyder " ØSKR er baseret på et ønske om materiel lighed og troen på, at man ved central planlægning og velvilje kan skabe det perfekte samfund. ØSKR er således en fornægtelse af virkeligheden, og troen derpå er i bedste fald naiv, i værste fald nihilistisk og i alle tilfælde fundamentalt i strid med den formelle lighed og individuelle frihed som respekten for BPR sikrer." er indsat et billede af en lille kinesisk dreng på en losseplads med teksten "Her Hjælper en kinesisk dreng sine forældre med at sortere skrald".

Pelle sagde ...

Rigtig god artikel Jacob. Du er den første jeg har set i Danmark som har sagt dette. Det er også den store forskel mellem den Amerikanske BPR baserede forfatning og den halv døde ØSKR infekterede forfatning.

Det er nu sjovt (eller måske ikke) at Franskmændene stemte nej fordi de ville reelt set have mere ØSKR og mindre BPR.

Jeg tror nu nok vi vil få mere ØSKR at se i fremtiden. Jeg tvivler på at politikerne har givet op på den blanko check som euro forfatningen ville have givet dem. Måske vil de kunne indføre den hvis de bringer mere ØSKR ind i det.

Jeg kiggede lige efter i grundloven da jeg ikke kunne huske om der er noget ØSKR i den. Det ser ud til at Socialdemokraterne i sin tid fik sneget paragraf 75 ind, som er klassisk ØSKR og grundlovs sikrer hele vores sociale aparat.

Lars Hvidberg sagde ...

Fremragende, Jacob! Nej til positive rettigheder - de er den sikre vej til trældom.

mvh
Lars

Jacob Mchangama sagde ...

Ad Pelle og Lars

Tak for de venlige ord og lige over godt arbejde I laver på Jeres respektive blogs.

Jeg tror faktisk, at de fleste politikere fra midten og til højre, men også langt ind i socialdemokratiets rækker, ved, at ØSKR er urealistiske (om de også anser dem som vejen til trældom ved jeg ikke) men der er en stor uvilje mod at tage et standpunkt mod ØSKR. De er jo "menneskerettigheder" og dem kan man ikke være imod. Derfor vil vi se, at ØSKR bliver hyldet i teorien men ignoreret i praksis.

Lars Hvidberg sagde ...

ØSKR er naturligvis kun vejen til trældom (og fattigdom), hvis de bliver gennemført, hvorfor de også bliver ignoreret, heldigvis da ;-)

Socialdemokraterne gjorde sig visse overvejelser om den slags, da velfærdsstaten blev indført: det er nødvendigt med en vis grad af frihed, hvis der skal være skattekroner til alt det gode vi ønsker at gøre. Et noget modsætningsfyldt standpunkt der lyder sådan her: Man må tillade kapitalismen for at have penge til at læge menneskenes sår efter kapitalismens skader (fx et varieret kulturtilbud efter en lang dag ved samlebåndet). Det er som sådan et rent pragmatisk synspunkt, men det gør det naturligvis ikke mindre fjollet og modsætningsfyldt - for ikke at sige hyklerisk.