torsdag, september 01, 2005

Venezuelas sørgelige fremtid

Hugo Chavez bliver af mange på venstrefløjen betragtet som den moderne socialismes redningsmand. Hans modstand mod U.S.A. (og især Bush regeringen), kapitalisme og globalisme har således gjort ham til et samlingspunkt. To artikler i henholdsvis the Economist og Reason viser dog prisen, der skal betales, når en velmenende populist, som Hugo Chavez, i den højere sags tjeneste forsøger at indføre "social retfærdighed" og målet derfor helliger midlet.

Hvis nogen stadig skulle være i tvivl viser artiklerne på bedste vis, at retsstatsprincippet er uforeneligt med socialisme. Når retstatsprincippet afløses af retspositivisme, vil der således uværgerligt opstå en arbitrær retstilstand, hvor den herskende leder eller gruppe og dennes eller disses udvalgtes ord er lov. Dette medfører den sikre undergang for personlig og økonomisk frihed med voldelig undertrykkelse og fattigdom til følge.

1 kommentar:

Pelle sagde ...

Chavez er en farlig mand. Fidel er så glad at han har fundet en som kører efter samme princip som ham.

Det værste ved Chavez er ikke bare at han er ved at ødelægge Venezuela, men at han er ved at undergrave hele regionen.

I Panama som er mit andet hjemland har han brugt en blanding af afdankede fagforeninger og studenter foreninger til at sætte op nye "Bolivarianske Cirkler". Det er meningen af disse er folke organisationer, som spontant opstår hos proletariatet.

Den første farlige udvikling vi kan se nu er at Chavez har tilbudt Panama ligesom de andre lande i regionen, billig olie. Panama skal bare være enig om at støtte hans politik på internationalt plan. Til opbakning har de bolivarianske cirkler nu sammen med taxa fagforeningen haft strejke i storstil for at presse præsidenten til at underskrive Chavez tilbud.

Ellers i Venezuela arbejder han i øjeblikket på en Mugabe agtig plan til at "omdistribuere" de produktive landbrug.

Jeg kan anbefale iøvrigt anbefale Venezuelas forfatning som en god grund til at Europas forfatning bør stemmes ned hvis den en gang kommer tilbage.